
پرسش: يك خانم تبعه کشور افغانستان هستم كه با يك مرد ايراني ازدواج كردهام. چگونه باید براي طلاق و مطالبه مهريه و نفقه اقدام كنم ؟
پاسخ: زن خارجی با ازدواج با مرد ایرانی تبعه ایران محسوب می شود (بند۶ ماده ۹۷۶ قانون مدنی) و بایستی به دادگاه خانواده در محل اقامت خود، مراجعه و دادخواست تسلیم نمائید.
پرسش: آیا شوهر می تواند برای همسر تبعه خارج خود شناسنامه ایرانی بگیرد؟
پاسخ: براساس ماده ۹۷۶ قانون مدنی یکی از اشخاصی که تبعه ایران محسوب می شود زن خارجی است که شوهر ایرانی اختیار می کند و با ثبت واقعه ازدواج آنها در دفتر ازدواج (با فرض صحیح شرعی) چون هر ایرانی حق اخذ شناسنامه دارد، می تواند شناسنامه ایرانی دریافت نماید.
پرسش : بچه هایی که پدرشان افغانی و مادرشان ایرانی است شناسنامه شان را از کجا باید تهیه کنند؟ فرزند ۸ ساله ای که پدرش افغانی بوده از ایران خارج شده و مادرش هم فوت کرده است و اکنون برای رفتن به مدرسه به مشکل برخورده است ؟ آیا من می توانم سرپرستی این بچه را عهده دار شوم و برای او شناسنامه تهیه کنم؟
پاسخ: براساس مقررات بند ۵ ماده ۹۷۶ قانون مدنی (و نظریه شماره ۳۶۵۹/۷-۲/۷/۸۱ اداره حقوقی) می توانند شناسنامه ایرانی اخذ نمایند. بعلاوه،براساس مقررات قانون حمایت از کودکان بدون سرپرست، سرپرستی و اخذ شناسنامه بلا مانع و ممکن به نظر می رسد.
پرسش: با سلام، خواستم بدانم آیا پدری که خود در خارج از کشور زندگی میکند، این حق را دارد که دختر ۹ ساله خود را که به همراه مادرش برای دیدار فامیل مادری به ایران سفر کرده، ممنوع الخروج و پیش پدر و مادر همسر سابقش بگذارد، لازم به یادآوری میباشد که همسر این آقا متارکه کرده است و در آلمان زندگی میکند. خواهشمندم جواب سوال مرا هر چه سریعتر بدهید، چون دخترم در شرایط روحی بعدی بسر می برد.
پاسخ: براساس مقررات ماده ۱۸ قانون گذرنامه (و نظریه شماره ۹۰۹۴/۷-۳/۱۲/۸۳) خروج فرزند ۹ ساله شما منوط به اجازه کتبی ولی او (پدرش) بوده، النهایه می توانید با انعکاس موضوع به شرح فوق و به همراه مدارک مربوطه به دادستان محل خواستار صدور اجازه خروج از باب ضرورت گردید.
پرسش: مردی شیعه مذهب با زنی حنفی بدون حضور شهود از دواج می کنند، در صورتیکه آن مرد و یکی از فرزندان از آن زن بمیرند حکم ارث در این مسئله را بیان کنید؟
پاسخ: طبق بند ۱ ماده واحده قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه در محاکم (و نظریه شماره ۲۰۹۵/۷ مورخه ۰۴/۱۱/۱۳۸۰ اداره کل حقوقی) در مورد مسائل مربوط به نکاح و طلاق و عادات و قواعد مسلّمه متداوله مطابق مذهب شوهر عمل می شود.
پرسش: با سلام و احترام بنده با نامزدم که تبعه کشور سوئد می باشد در ایران قصد ازدواج و متعاقب آن ثبت رسمی آن و اخذ سند ازدواج داریم چه باید انجام دهیم چه مدارکی لازم دارد. لطفا راهنمایی کامل بفرمائید.
پاسخ: ازدواج مرد ایرانی با زن تبعه بیگانه، اگر مانع شرعی نداشته باشد صحیح است جز در موارد خاصی که در قوانین مربوطه آمده است مانند موارد مطروحه در ماده ۱۰۶۱ قانون مدنی، نیازی به اجازه دولت ندارد. لذا جهت ارائه مدرک قانونی به یکی از دفاتر اسناد رسمی ازدواج مراجعه نمایید.