
در هنگام طلاق توافقی، چنانچه زوجه دارای جهیزیه باشد باید تکلیف جهیزه نیز تعیین شود. بنابراین بر اساس توافق مبنی بر استرداد جهیزیه به زوجه و یا عدم استرداد آن، طبق توافقات بعمل آمده زمانی از طرف زوجین مشخص می شود که معمولاً این زمان بعد از اجرای صیغه طلاق می باشد که زوجه به محل زندگی مشترک مراجعه و جهیزیه را به هر مکان که بخواهد انتقال میدهد.
با این توصیف، زوجین در مورد استرداد جهیزیه در طلاق توافقی مثل سایر موارد دیگر باهم توافق می کنند. اما اگر بر سر جهیزیه توافقی نکردند، زن می تواند پس از طلاق با استناد به سیاهه برای استرداد جهیزیه خود اقدام کند.
منظور از سیاهه ، اموالی استكه بر طبق رسوم قدیم زوجه به خانه شوهر میآورد، که تحت عنوان جهیزیه شناخته میشود. اصولا زن نیز مانند مرد میتواند در اموال خود هر تصرفی انجام دهد و در واقع در مسایل مالی خود استقلال تام دارد. در خصوص دعوای استرداد جهیزیه و پیشگیری از اختلاف در میزان جهیزیه، زوجه میتواند جزییات اموال مربوط به جهیزیه خود را در سیاههای یادداشت كند. سیاهه جهیزیه تهیهشده توسط زوجه باید به امضای زوج برسد. امضای زوج به سیاهه جهیزیه اعتبار میدهد، اما در صورتی كه اثر انگشت شوهر نیز در ذیل سیاهه اموال زن درج شود، این موضوع اعتبار این سند عادی را بیشتر خواهد كرد. در سیاهه اموال زوجه ذکر میشود که به عنوان مثال یخچال، ماشین لباسشویی، اجاق گاز و نظایر آن به عنوان جهیزیه تهیه شده است.
برای تعیین دادگاه صالح نیز باید گفت اگر جهیزیه مذکور زیر ۲۰میلیون تومان باشد دادخواست باید به شورای حل اختلاف ارائه گردد. در غیر اینصورت دادخواست در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد. اما معمولا در بحث بازگرداندن و استرداد جهیزیه در طلاق توافقی مثل سایر موارد دیگر، باید باهم توافق کرده و مفاد آنرا در توافقنامه ذکر میکنند.