حقوق و جامعهدسته‌بندی نشده

امنیت روانی در سایه آشنایی با حقوق شهروندی

ضرورت آشنایی با حقوق همگانی از کحا ناشی میشود؟
امروزه، یکی از ابتکارات مرسوم در حوزه خدمات پیراپزشکی این استکه، اگر بمنظور تعیین نوبت جهت انجام مثلاً سی تی اسکن، به رادیولوژی مراجعه میکنید، بهمراه برگه نوبت دهی، بروشوری در اختیار شما قرار میگیرد که اطلاعاتی نسبی از روند کار شامل رژیم غذایی و دارویی شب قبل تا چگونگی ورود به تونل مخصوص و آثار و عوارض بعد از این پروسه را بیان میکند. بدیهی است این امر ضمن اینکه رادیولوژیست را از تکرار ملال آور این مراحل برای تک تک بیماران بی نیاز میکند، خود مریض نیز در تعاملی مثبت و به دور از اضطراب و استرس بی جا، به نتایج مطلوبی دست می یابد.
اینک فرض کنید اگر بخواهیم محل کار یا منزل خود را بازسازی کنیم و یا تغییر دکور دهیم، اگر بدانیم رابطه حقوقیِ ما بعنوان صاحب پروژه با مجری طرح و نیز زیر مجموعه اش مانند دکوراتور، نجّار، نقّاش و غیره، چگونه تعریف میشود، تا چه حد، می‌توانیم بهمان نتایج مطلوبِ مثال قبلی دست یابیم. بطور نمونه در صورتیکه با شرکتی قرارداد بسته اید و در جریان بازسازی، راننده وانت شرکت در حین کار دچار حادثه منجرِ به فوت شود و خانواده اش در مراجع قضایی ادعای خسارت نمایند، این آشنایی نسبی با حقوق استکه طرفین دعوی و تکلیف آنان را تعیین میکند.
همچنین اگر پس از معاملۀ خودرو یا آپارتمانی، احساس کنید که متضّرر شده اید، دانستن اینکه در چه مواردی می‌توان اقدام به برهم زدن و باصطلاح حقوقی فسخ آن نمود، چقدر مفید خواهد بود؟
بعلاوه، استخدامی های بخش دولتی و خصوصی که مهندس فناوری در شرکتی و یا پزشک حاذقی در بیمارستانی می‌باشند، از جهت امور مربوط به تعهدات کارفرمایان، شرایط حین کار، نحوه برخورداری از بیمه تامین اجتماعی و چگونگی بازخرید، نیاز به آگاهی حقوقی دارند که به دلیل عدم اطلاع از حق و حقوق قانونی خود، ممکن است دچار آسیب در آتیه شوند.
از سوی دیگر، گرچه جمله “تا کنون پای من به کلانتری باز نشده” همواره یکی از تکیه کلام های ما بوده، لکن اگر در صورت سرقت اموال، مراجعه به آن ضرورت پیدا کند، چه باید بکنیم؟ یا اینکه هنگام بروز تصادف رانندگی، اگر بدانیم که چگونه صحنه حادثه را مدیریت کنیم، مثلاً میزان پرداخت خسارت بدونِ کروکی تا چه سقفی است؟ و در صورت داشتن بیمه شخص ثالث یا فقدان آن با حصول چه شرایطی میتوانیم از صندوق خسارات بدنی، جبران نمود؟ دیگر نیازی به مراجعه به نیروی انتظامی و مراجع قضایی وجود نخواهد داشت!
البته گرچه دایره شمول روابط حقوقی به حدی گسترده است که نه تنها مسائل قبل از تولد هر شخص مانند اینکه کودک در شکم مادر در صورت زنده متولد شدن ارث می‌برد، بلکه تا زمان پس از مرگ، مثل اینکه بخواهیم در چگونگی سهم‌الارث بازماندگان دست ببریم و نیز کلیه تعاملات روزمره را در بر می گیرد. اما اطلاعات نسبی در این زمینه میتواند به قدرت چانه زنی ما در روابط با دیگران کمک کند.
همه این موارد نشان از آن استکه، اگر سابقاً گفته می شد “حق دادنی است” که بعد ها به “حق گرفتنی است” تغییر یافت، امروزه باید قائل شویم: ” حق دانستنی است”. زیرا آشنایی با حقوق موجب میشود نه به حقوق دیگران تجاوز کنیم و نه اجازه دهیم دیگران به حقوق ما، تجاوز نمایند…

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا