حقوق و خانواده

پرسش و پاسخ حقوقی

چگونگی تقسیم اموال در زمان حیات

سؤال: آيا شخصی که دارای فرزندان دختر و پسر است، مي‌تواند در زمان حيات خود، دارايي اش را به نسبت مساوی بین آنان تقسیم كند؟
پاسخ: اگر اموال خود را به صورت هبه يا صلح بين فرزندان خود تقسيم کند، از نظر حقوقی مانعی ندارد و هر يك سهم واگذار شده را مالك هستند و بعد از فوت وی کسی حق اعتراض ندارد.
اما اگر وصيت كرده كه بعد از فوتش هر كدام قسمتي معينی را ببرند، در اينصورت اگر وصيت مازاد بر ثلث نباشد نافذ است و الا مازاد بر ثلث منوط به اجازه ورثه است.
لیکن توصیه این استکه: در تقسیم اموال قبل از مرگ باید سعی شود که والدین از نظر مالی به فرزندان خود وابسته نشوند.
چرا که بارها شاهد بوده ایم پس از تقسیم اموال و قبل از مرگ، والدین به علت بیماری نیازمند مراقبت بودند و چون سهل انگاری کردند و تمام دارایی های خود را به فرزندان انتقال دادند چشم و دهان به دستان فرزندان دوخته اند.
نتیجتا بلحاظ اینکه عین مال خود را به ایشان واگذار کردند دیگر نمی توانند در آن مال دخل و تصرفی کنند‌ مگر اینکه بر اساس ماده ۴۱ قانون مدنی حق عمری را برای خود نگهدارند. ماده مذکور مقرر میدارد: عُمری حق انتفاعی است که به موجب عقدی از طرف مالک برای شخص به مدت عمر خود یا عمر منتفع و یا عمر شخص ثالثی برقرار شده باشد.
در چنین عقدی، معمولا شخصي مي خواهد مال خويش را به دیگری منتقل و در عوض شخص دوم نيز تعهداتي در مقابل شخص اول قبول می نمايد. بدیهی است اگر شخص دوم که متصالح نام دارد از انجام تعهدات خودداري نمايد مصالح يا شخص منتقل کننده مال مي تواند با فسخ عقد آن را دوباره به تملک خود در بياورد.
به عنوان مثال پدري مي خواهد يک آپارتمان يا خانه اي را به يکي از فرزندان خود منتقل نمايد ولي خود تا آخر عمر در آنجا سکونت نموده و از منافعش استفاده نمايد و فرزند نيز تعهد می نمايد از پدر خويش مواظبت نموده و هزينه زندگي او را تامين نمايد .
در اين صورت طرفين به دفتر اسناد رسمي مراجعه و سند مصالحه به شرط عمري ميان ايشان بعد از انجام تشريفات قانوني تنظيم مي گردد و عين مال بصورت مشروط به فرزند منتقل و منافع در دست پدر باقي مي ماند در مورد چنين صلحي در طول استمرار عقد اگر پدر فوت نمايد مال مورد نظر به فرزند انتقال قطعي شده و به ديگر وراث چيزي از اين بابت منتقل نمي شود .
لهذا اگر در اين مدت فرزند به تعهدات خود عمل ننمايد پدر با مراجعه به دفترخانه محل ثبت سند آن را فسخ و مال مورد نظر را به تمليک خود در بياورد.

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

  1. سلام ، روز بخیر ، در شرکت مسئولیت محدود ما ، من و شریکم ، هرکدوم ۵۰ درصد سهام را دارا هستیم. سمت بنده رئیس هیئت مدیره و شریکم مدیرعامل هست. از انجا که شرکت زیان ده می باشد ، بنده خواستار انحلال شرکت و شریک بنده خواستار ادامه هستند . در این خصوص و با توجه به اینکه هر کدوم ۵۰ درصد سهام را دارا هستیم چه باید کرد؟ اگر ایشون بدون توجه به نظر بنده قصد ادامه کار رو داشته باشند چطور میتونم بطور قانونی ممانعت کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا