حقوق و خانواده

سوالات متداول عده طلاق

س: مفهوم عده چیست؟
ج: عده حالت انتظار شرعی است که زن پس از طلاق، زوال نکاح یا مرگ شوهر بایستی مدتی صبر نموده، سپس با شخص دیگری ازدواج کند. البته دلیل واقعی عده مواردی از قبیل انعقاد نطفه، احترام به حریم زوجیت، احترام و حفظ شخصیت زن، احترام به احساسات وابستگان شوهر در صورت فوت آن و … می‎باشد.
س: مدت عده طلاق به چه میزان است؟
ج: بر اساس قانون مدنی با لحاظ اینکه زن بعد از جدایی از همسرش نباید ازدواج مجدد کند، دوره زمانی عده سه ماه و ده روز است و انواع گوناگونی دارد از جمله عده وفات، عده طلاق، عده فسخ ازدواج و عده بذل مدت یا به اتمام رسیدن زمان ازدواج موقت.
با این توصیف؛ عده نکاح دائم سه پاکی (طهر) می باشد مگر اینکه زن به اقتضای سن ( یائسه یا صغیر بودن) عادت زنانگی نداشته باشد که در این صورت عده ا و ۳ ماه قمری می باشد.
در خصوص عده نکاح موقت، چه در صورت انقضای مدت نکاح و چه بخشش مرد، در مورد زن غیر حامله دو طهر است مگر اینکه به اقتضای سن عادت زنانگی نداشته باشد، که در این صورت ۴۵ روز است.
س: مدارک لازم جهت طلاق چیست؟
گواهی عدم بارداری، یکی از مدارک طلاق برای دادگاه خانواده است، که مطابق قانون حمایت خانواده، در فرض غیر دوشیزه و غیر یائسه بودن، سردفتر مکلف است که گواهی عدم بارداری از زوجه مطالبه کند.
در واقع این گواهی برای آن اخذ می شود که مشخص کند زوجه در هنگام طلاق باردار است یا خیر؟ بنابراین باردار بودن زن در توافقات زوجین برای طلاق مهم بوده و باید مواردی همچون نفقه زن باردار و نحوه نگهداری فرزند و… تعیین تکلیف شود.
بعلاوه هنگام طلاق در دوران بارداری، باید نحوه وضع حمل و هزینه های کامل آن که بر عهده پدر فرزند است مشخص شود و نیز پس از تولد معین گردد که سرپرستی فرزند بر عهده کدامیک از والدین می‎باشد. همچنین حقوق مالی زن به صورت کامل باید در متن توافق نامه طلاق توافقی در دوران بارداری قید شود.
عده طلاق زن باردار چگونه است؟
طبق قانون طلاق زن در زمان قاعدگی و یا در حالت نفاس جایز نیست مگر اینکه زن باردار باشد و یا طلاق قبل از زناشویی واقع گردد. در اصل، عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضاء آن در مورد زن باردار و حامله تا زمان وضع حمل وی است.
بعلاوه عده وفات چه در عقد دائم و چه در عقد موقت چهار ماه و ۱۰ روز است مگر آنکه زوجه باردار باشد که در این صورت عده وفات تا زمان وضع حمل زوجه است.
بنابراین اگر زن بارداری طلاق داده شود، عده طلاق وی تا زمان وضع حمل می باشد. به عبارت دیگر، اگر طلاق در ماه اول بارداری انجام شود ، عده زن حدود هشت ماه و تا زمان وضع حمل می باشد. یا اینکه اگر طلاق زن باردار در هشت ماهگی از بارداری اجرا شود، عده طلاق حدود یک ماه است. در هر صورت عده طلاق زن باردار تا زایمان است . و بعد از آن فورا می تواند با شخص دیگری ازدواج کند و در این دوران یعنی تا زمان زایمان به زن نفقه تعلق می گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا