حقوق و خانواده

هزینه ای که این روزها، برای طلاق پرداخته می شود!!!

هزینه طلاق

مقدمه

طلاق به معنی پایان قانونی ازدواج و جدا شدن همسران است و بدنبال آن حقوق و تکالیف متقابلی که بموجب آن بین زوجین وجود داشته، از بین می‌رود. اگر شوهر قصد طلاق داشته باشد مکلف به پرداخت مهریه، نفقه و اجرت المثل میگردد. در فرض اثبات عسر و حرج از جانب زن، و احراز آن توسط دادگاه، که ممکن است مهریه اش تقسیط گردد، مطلقه میشود.

طلاق در جامعه امروزی

در نظام کنونی قضایی و بر اساس مقررات جاری، اگر هریک از زوجین متقاضي طلاق باشد، بايد قبل از رفتن به دفترخانه، به دادگاه مراجعه نمايند و دادخواست ارائه دهند. لیکن در صورتیکه شوهر برای امر طلاق پیشقدم شود، گرچه مطابق قانون طلاق به اراده مرد است، اما چنانچه وی بخواهد از این حق استفاده نماید، علاوه بر پرداخت مهریه، اجرت المثل و نفقه، ناگزیر است نصف اموال دوران زندگی مشترک را نیز، به همسرش انتقال دهد.
در عین حال ابتداء دادگاه با دعوت زن و تعيين داور، مي کوشد بين زن و شوهر آشتي برقرار کند. اگر داوري به نتيجه نرسيد، دادگاه با تعيين حقوق زن شامل: مهريه، اجرت المثل (حقوق ايام زوجيت)، انتقال نصف دارايي و نيز تعيين تكليف جهيزيه و فرزندان، به زوجين اجازه مي دهد با مراجعه به دفترخانه رسمي به ثبت طلاق مبادرت کنند.

وضعیت زن

در خصوص زن هم چنانکه میدانیم، در دفترچه هاي ازدواج، وکالتي ضمن عقد نکاح به زن داده مي شود که او اختيار دارد در صورت تحقق هريک از شرايط دوازده گانه و با اثبات هرکدام از آنها، از طريق اخذ گواهي عدم سازش، خود را مطلقه کند.
بنابراین هرگاه براي زن در زندگي مشترک وضعيتي به وجود آيد که ادامه زندگي براي او همراه با عسر و حرج (سختي و مشقّت) و تحمل آن به طور عادي مشکل باشد، مي تواند براي طلاق به دادگاه مراجعه کند. دادگاه پس از بررسي موضوع، اگر شرايط را براي زن غير قابل تحمل تشخيص داد، به درخواست او پاسخ مثبت مي دهد.

وضعیت فعلی

البته در شرایط فعلی، در بسياري موارد زنان به خاطر اينکه مرد را به استفاده از حق طلاق راضي کنند، حاضرند از تمام حقوق قانوني خود، از جمله مهريه بگذرند. به همين دليل مشاهده شده که اکثر زنان مطلقه، مهريه خود را در هنگام طلاق دريافت نکرده و براي جدايي، مجبور به گذشتن از مهريه خود شده اند.
همچنین چشم پوشي از نفقه از جمله آیتم‌های دیگری است که زنان بعضاً مجبور به آن هستند، و همین امر موجبی است بر اینکه زنان مطلقه براي يافتن شغل مناسب و تأمين معاش به دامن جامعه پناه ببرند. بدیهی است که به دليل ديدگاه ناپسند جامعه به آنها، با مشکلات زيادي مواجه می‌شوند.
تعيين تکليف وضعيت فرزنداني که نتيجه زندگي مشترک بوده، مسئله‌ي ديگري است که به‌ويژه ذهنيت زنان مطلقه را به لحاظ ويژگي هاي عاطفي به خود بيشتر معطوف مي دارد؛ تا جاييکه بسياري از آنها به جاي مهريه و ديگر حق و حقوق مالي خود، خواهان حق نگهداري فرزندان شان هستند. ولي باز هم اين امر حالت نسبي دارد، زيرا طبق بيان صريح قانون، اگر زن دوباره ازدواج کند حضانت از او گرفته خواهد شد و مرد مي تواند از نظر خود بازگردد و حضانت فرزندان را خود به عهده گيرد، اما زن نمي تواند مهريه و حق و حقوق خود را پس از تغيير نظر مرد پس بگيرد.

چگونگي بخشش مهريه در طلاق به علت عسر و حرج

هزینه طلاق
در موارديکه عسر و حرج زوجه براي دادگاه اثبات شود، صدور حکم طلاق و اجبار زوج به جدايي، الزاماً مشروط به پرداخت مال يا گذشت از مهريه توسط زن نيست، اما او جهت انتخاب و تعيين نوع طلاق (خلع) معمولاً قسمتي از مهريه اش را مي بخشد. هرچه بخش بيشتري از مهريه بذل (بخشش) شود، دليلي بر عسر و حرج بيشتر زن تلقي مي شود.
برخی از مصاديق عسر وحرج عبارتند از: الف) ترک زندگي توسط شوهر حداقل به مدت شش ماه متوالي يا ۹ ماه متناوب بدون عذر موجه. ب) اعتياد شوهر به مواد مخدر یا مشروبات الکلي. ج) محکوميت قطعي شوهر به حبس پنج سال يا بيشتر.
د) سوء رفتار مستمر زوج. ه) ابتلاء شوهر به بيماري هاي صعب العلاج رواني.

شرايط زن در فرض عدم توانايي مرد در پرداخت مهريه

چنانچه زوج از طريق مراجع قضايي محکوم به پرداخت مهريه و ساير حقوق مالي زن شود، مي تواند با ادعاي اعسار (عدم توانايي در پرداخت) به صورت اقساطي از عهدۀ دين خود برآيد و به خاطر اينکه اجراي حکم از محل مستثنيات دين (شامل منزل مسکوني، وسايل و ابزار کسب و کار، تلفن مورد نياز شوهر و وديعه اجاره)، در بعضي موارد ممکن نيست، هرگاه مرد به دليل عدم كفايت (ناکافي بودن) دارايي يا عدم دسترسي به مال خود قادر به اداي دين خود نباشد، مُعسر شناخته مي‎شود. مرجع رسيدگي به دعواي اعسار، همان دادگاهي است كه به دعواي اصلي (طلاق) رسيدگي كرده است. بنابراين اگر مرد قادر به پرداخت يكجاي مهريه همسر خود نباشد، با دادن دادخواست اعسار، قسطي شدن كل مهريه را درخواست کرده که پس از اثبات عدم توانايي در پرداخت يك جا، توسط قاضي حكم اعسار از پرداخت يك باره در دادگاه صادر مي‎شود.
البته برخي مردان با سوء استفاده از قانون اعسار و با تقلب از اظهار واقعي اموال خود، موجب صدور حکم تقسيط مهريه مي گردند که به علت بالا بودن برخي مهريه ها چه بسا وصول آن مادام العمر به طول انجامد.
بر اين اساس و با توجه به اينکه رويه جاري بر اين استوار است که بعضاً احکام صادره دادگاه ها پانزده سکه پيش و يک سکه در هر سه ماه است، بايد در نظر گرفت در مواردي که وجه مهريه بالاست، زن با چه مشکلاتي دست به گريبان خواهد شد. در حالي‎که اگر مهريه ميزان معقول و متعارفي داشته باشد، مرد به تسويه زود هنگام آن راغب و تواناتر خواهد بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا